• Bahasa Melayu
|

Vertrouwen komt van binnenuit

Onderneming Personenauto's Bedrijfsvoertuigen Distributeur OEM Approvals

Piñeiro pakt de dubbel in Oostenrijk... maar plaatselijke held Bortolotti komt steeds dichterbij het opeisen van de titel.

31/08/2011

Na een klinkende eerste overwinning in de Formule 2 op Brands Hatch in juli, maakte de Spaanse tiener Ramón Piñeiro een hattrick door op 27 en 28 augustus achter elkaar te winnen op de Oostenrijkse Red Bull Ring. De negentienjarige eiste de poleposition voor zich op voor de eerste race op zaterdag. Tijdens de race werd zijn koppositie geen moment bedreigd toen hij de plaatselijke held en de leider van de serie, Mirko Bortolotti, met een comfortabele 5,4 seconden voorsprong voorging bij het vallen van de vlag. Mihai Marinescu eiste op negen seconden daarachter de derde plek voor zich op. Hiermee ontzegde hij de Brit Alex Brundle de laatste podiumplek waar hij tijdens de race met de steeds beter wordende Roemeen om had gestreden.

De race werd gekenmerkt door een incident in de eerste ronde, in de eerste bocht, waarbij de auto van de Duitser Johannes Theobald spectaculair over de kop vloog nadat hij wielcontact maakte met de auto van Jack Clarke. Het ongeval werd vastgelegd door de on-boardcamera van de door Comma gesponsorde auto van James Cole en is hier op YouTube te zien. Theobald kwam er zonder kleerscheuren vanaf, Clarke herstelde zich en finishte als vijfde en cameraman Cole maakte een indrukwekkende tien plaatsen goed vanaf de grid en noteerde een negende plaats, vóór de laatste puntenscoorder, Plamen Kralev. De broer van Theobald, Julian, finishte als zesde, vóór de Britse nieuwkomer in de F2, Luciano Bacheta, die net als Piñeiro afkomstig is uit de Formula Palmer Audi en een indrukwekkend debuut meemaakte door als zevende te finishen, vóór de meer ervaren Fransman Benjamin Lariche.

Race 2

Bortolotti bemachtigde voor de tweede race op zondag de poleposition, maar kreeg een gridpenalty en werd twee plaatsen teruggezet omdat hij de Spanjaard Miki Monrás had opgehouden tijdens één van zijn vliegende ronden. De Zwitser Christopher Zanella promoveerde zo naar de poleposition met de winnaar van de eerste race, Piñeiro, naast hem op de eerste rij. De kwalificatietijden lagen wederom veelzeggend dicht bij elkaar, waarbij de eerste drie startrijen binnen nog geen seconde van elkaar staan en de top zeven iets meer dan 1,2 seconden. Alleen Alex Brundle wist de Britse eer hoog te houden met een tiende plaats op de grid.

Onder druk van Piñeiro nam Zanella in de eerste ronde de tweede bocht te wijd en werd hij snel gedegradeerd naar de vierde plaats doordat ook Bortolotti en Marinescu profiteerde van de coureursfout van de Zwitser. Dit bepaalde de volgorde voor de rest van de race, waarbij Piñeiro de gebeurtenissen naar zijn hand zette en weerstand bood tegen een late aanval van Bortolotti. Bij het vallen van de vlag ging de Oostenrijks-Italiaanse coureur met 1,2 seconden aan de leiding.  Marinescu kon het tempo van de voorste twee niet bijhouden, maar had desalniettemin uiteindelijk bijna drie seconden voorsprong op Zanella. Hiermee kwam hij voor de tweede keer dat weekend op het podium en steeg hij naar de achtste plaats in het puntentotaal. De vijfde tot en met de negende plaats gingen naar Kelvin Snoeks, Tobias Hegewald, Max Snegirev, Benjamin Lariche en Mikkel Mac, terwijl Bacheta zijn productieve eerste weekend afsloot door met een tiende plaats weer in de punten te finishen na als vijftiende van de grid te zijn vertrokken.

De Britten hadden minder geluk. De door de Comma gesponsorde James Cole had de hele race remproblemen en was niet in staat om ook maar enige bedreiging te vormen. Jack Clarke en Alex Brundle vielen beide uit nadat ze betrokken waren geweest bij incidenten in de eerste bocht.

Comma is al vanaf de start in 2009 de technische partner van de FIA Formule 2 en de exclusieve leverancier van motoroliën, koelvloeistoffen en onderhoudschemicaliën aan de deelnemers. Alle 24 500 pk sterke raceauto's in de F2 zijn identiek en ontworpen door het Williams F1-team en ze worden gesmeerd, gekoeld en onderhouden met producten die door Comma worden geleverd.

Gedetailleerde raceverslagen, complete standen en het laatste nieuws over de FIA Formule 2 vindt u op de uitstekende officiële website van de Formule 2.