Vertrouwen komt van binnenuit

Onderneming Personenauto's Bedrijfsvoertuigen Distributeur OEM Approvals

Vreugde bij Zwitsers terwijl Zanella de dubbel pakt in Frankrijk.

18/05/2011

Christopher Zanella is naar de top van het FIA Formule 2-kampioenschap geschoten dankzij een paar overtuigende overwinningen in de derde en vierde race in de opstapklasse voor de F1. Nadat hij in april al een solide basis had gelegd met een zevende en derde plaats in de openingsraces op Silverstone, kwalificeerde de 21-jarige Zwitser zich bij beide races op de eerste rij op het lastige en technische circuit van Magny-Cours in Midden-Frankrijk, tot voor kort de thuishaven van de Franse Grand Prix. Alex Brundle, zoon van BBC's F1-commentator Martin, maakte korte metten met de nachtmerrie van zijn vruchteloze weekend op Silverstone door in de eerste race vanaf poleposition te starten en als derde te finishen. Vervolgens verbeterde hij dit in de tweede race met een tweede plaats vanaf de binnenkant van de eerste rij.

De winnaars op Silverstone, Miki Monrás en Mirko Bortolotti, blijven beiden stevig meedoen in de titelstrijd. De Spanjaard Monrás kwalificeerde zich in de eerste race als derde en in de tweede race als vijfde en finishte in beide races als vierde. De Oostenrijks-Italiaanse Bortolotti verloor in de eerste race een gridpositie en finishte als zesde. Dit maakte hij in de tweede race echter goed met een podiumplaats op de derde plaats naast Zanella en Brundle.

De enige andere coureur die tijdens het weekend het podium mocht bestijgen was de Duitser Tobias Hegewald. Net als Zanella had hij een sterk begin van het seizoen, waarbij hij punten scoorde door tijdens de openingsraces op Silverstone als zesde en vierde te finishen. Op Magny-Cours startte hij de eerste race vanaf de derde rij en eiste de tweede plaats voor zich op, achter Zanella. Ondanks dat hij in de tweede race, die hij vanaf de vijfde rij als achtste finishte, wat van zijn scherpte verloor, staat hij aan het einde van het weekend toch nog vierde in het kampioenschap, achter Zanella, Bortolotti en Monrás.

Door zijn pechweekend op Silverstone achter zich te laten, heeft hij met een vijfde plaats direct zijn stempel gedrukt op het kampioenschap. De 33 punten die hij het weekend wist binnen te slepen vormen een veel betere afspiegeling van zijn tests in het voorseizoen, race-ervaring en vorm tijdens de kwalificaties. Hij kan alleen maar hopen dat zijn aarzelende seizoensstart verderop in dit jaar niet tegen hem gaat werken.

Jon Lancaster behaalde direct bij zijn debuut een indrukwekkende score. De 22-jarige Brit mag dan laat op het Formule 2-toneel zijn verschenen, maar hij heeft al indrukwekkende resultaten behaald in de Formule Renault 3.5 en Formule 3 Euroseries, en raakte direct gewend in de krachtigere, 500 pk sterke F2-wagen.  In de eerste race kwalificeerde hij zich als elfde en finishte als zevende. In de tweede race deed hij het nog wat beter door als zesde te finishen na als achtste te zijn gestart. Hij is zeker iemand om in de gaten te houden naarmate het seizoen vordert en hij meer tijd op de baan doorbrengt.

James Cole, rijdend in de door Comma gesponsorde nr. 2-wagen, beleefde wederom een zwaar weekend. Hij ondervond dat de leercurve van de Formule 2 steiler verloopt dan zijn indrukwekkende testprestaties tijdens het voorseizoen suggereerden. Nadat hij zich voor de eerste race op een veelbelovende negende plaats had gekwalificeerd, werd hij vroeg in de race onder seminatte omstandigheden verrast door een spin, waardoor hij terugviel tot achteraan het veld en als achttiende eindigde. Voor de tweede race kwalificeerde hij zich op slechts 1,7 seconden van de pole, wat betekende dat hij als negentiende van start mocht gaan. Het was alleen aan uitvallers te danken dat hij bij het vallen van de vlag als zeventiende over de finish kwam. Het blijft echter een feit dat goede coureurs, en Cole's staat van dienst toont aan dat hij daar zeker toe behoort, niet van de ene op de andere dag slechte coureurs worden. We durven met zekerheid te stellen dat James zijn vorm terug zal vinden zodra hij een betere beheersing over zijn F2-wagen heeft.

De felle concurrentie binnen de F2-competitie van dit jaar wordt weerspiegelt in de kleine marges tussen de kwalificatietijden. Bij de eerste race in Frankrijk kwalificeerden de eerste elf zich binnen één seconde van elkaar. Bij de tweede race lag het veld nog dichter bij elkaar en zat er net iets meer dan een seconde tussen de nummer een en de nummer dertien. Dit is volledig op het niveau van de F1. Dit is in tegenstelling to vorig jaar toen slechts twee coureurs, Jolyon Palmer en de uiteindelijke kampioen Dean Stoneman, de twee seizoenshelften domineerden. Het is ook een indicatie dat ten minste een stuk of vijf coureurs gedurende het jaar zullen meedoen om de titel.  Het seizoen 2011 heeft alles in zich om een klassieker te worden.

Comma is al vanaf de start in 2009 de technische partner van de FIA Formule 2 en de exclusieve leverancier van motoroliën, koelvloeistoffen en onderhoudschemicaliën aan de deelnemers. Alle 24 500 pk sterke raceauto's in de F2 zijn identiek en ontworpen door het Williams F1-team, waaronder de door Comma gesponsorde nr. 2-wagen van James Cole, en ze worden gesmeerd, gekoeld en onderhouden met producten die door Comma worden geleverd.

Volledige racerapporten, complete standen en het laatste nieuws over de FIA Formule 2 vindt u op de uitstekende officiële website van de Formule 2.